Kosmetisk Leire – Typer, Fordeler og Bruk

Vi bruker mer og mer naturlige ingredienser som kommer fra Moder Jord til både hud- og hårpleie. Kosmetisk leire er en av dem. Det har et bredt spekter av muligheter for kroppspleie. Det beste er at vi kan blande den med en annen kosmetikk, og ved å gjøre dette forbedrer vi effekten og faktisk forbedrer tilstanden til både hud og hår. Hvilke typer leire er det og hvilke fordeler har de?

Hva er kosmetisk leire?

Kosmetisk leire, eller Kaolinitt, er et mineral som inneholder makro- og mikroelementer (silisium, kalsium, magnesium, kalium, jern, fosfor, sink, kobber og selen). Kosmetisk leire av beste kvalitet består av 95% aktive ingredienser. Hvis du er på jakt etter en, må du først sjekke om den er fri for parfyme, konserveringsmidler eller negative sammensetninger som påvirker effektiviteten. Fargen på en leire er også viktig fordi hver farge gir forskjellige fordeler for hår og hud.

Kosmetisk leire – kvaliteter & typer

 1. Grønn leire får fargen fra en stor mengde toverdig jern. Den ekstraheres fra flint- og aluminiums bergarter som finnes i Frankrike. Det gir de beste effektene på en hud som er fet eller utsatt for kviser, eksem eller psoriasis. Grønn leire har desinfiserende, beroligende, avfettende og rensende virkning. Det er uegnet for sensitiv, tørr og delikat hud, men det fungerer for moden hud og for å fjerne rynker.
 2. Rød leire har lignende kvaliteter som grønn leire, men den er mildere. Det absorberer talg og urenheter, forsterker blodårene og hjelper til med å behandle kviser. Det fungerer perfekt på fet, sensitiv og vaskulær hud. Takket være dette blir huden din glatt og frisk.
 3. Gul leire skiller seg bare fra rød leire fordi den inneholder jernoksid. Det er mye mer av det, og den har høyere valens. Det brukes til hud som er fet, lider av kviser og aldrende hud.
 4. Hvit leire, også kjent som hvit Kaolin leire. Den har snerpende, nærende og regenererende egenskaper og er perfekt for tørr, delikat og sensitiv hud. Det lindrer huden, fremskynder helbredelse av sårheling og utjevner hudtonen. Det er hvit jordansk leire (for cellulitt komprimering) og Anapa leire som stimulerer huden til å produsere kollagen og har en delikat eksfolierende kraft. Det reduserer også rynker.
 5. Rosa leire er en kombinasjon av rød og hvit leire i en 1: 2 andel. Det anbefales for sensitiv og delikat hud, samt hud som lett er utsatt for allergi reaksjoner. Det beroliger sliten hud, renser hudens porer og gjør dem mindre synlige.
 6. Blå bentonitt leire er perfekt for fet hud. Det fungerer også på hud som lider av kviser, dermatitt, eksem eller psoriasis. Den har absorberende, utjevnende og cellulitte reduserende effekter. Det lyser opp huden, tilfører oksygen og strammer huden.
 7. Ghassoul leire er med andre ord rød marokkansk leire. Det er et brunt og rødt sterkt absorberende pulver. Det anbefales for hud som er fet og lider av kviser. Leiren regulerer talgkjertlene, gir en matt effekt og frisker huden opp. Det er også et flott produkt for hår og hodebunn, da det forhindrer hårtap.
 8. Fullers Jordleire er rik på mineraler og har sterke avfettingsegenskaper. Denne vil være best for de som har fet hud og kviser. Dessuten fjerner denne leire pigmenteringsflekker og jevner ut hudtonen.
 9. Kanadisk is leire fungerer på en lett måte, slik at den kan brukes av mennesker med forskjellige hudtyper. Dette produktet tilfører fuktighet til huden, etterfyller mikronæringsstoffer, øker blodsirkulasjonen, glatter ut og jevner ut hudtonen.
 10. Svart leire finnes i Dødehavet. Det fungerer på samme måte som grønn leire ved å rense og fjerne tette porer. Derfor er den perfekt for hud som er fet og har kviser. Det fungerer også på hud som er uren, som produserer for mye talg og har usunn skinnende T-sone.
 11. Lilla leire og rød leire har lignende fordeler. Takket være fargen brukes lilla leire til fargeterapi. Hvordan virker det? Den mykner, glatter og lyser opp huden. Produktet er designet for tørr og normal hud.

Kosmetisk Leire – hvordan bruker man det?

Du blander leiren med vann, blomstervann eller annet flytende produkt. Deretter påfører du den som en maske i ansiktet, nakken og dekolletasje (på urenheter). Det viktigste er at du passer på å ikke la leiren tørke på huden. Et morsomt faktum – en kosmetisk leire er en strålende tannkrem eller sjampo; det fungerer også som et ekstra tillegg til et fint bad. Du må skylle leiremasken av med lunkent vann.

DIY Cosmetic Clay Mask

Du kan også bruke honning, yoghurt eller essensiell olje. Disse ingrediensene får produktet til å fungere bedre og gir det nye egenskaper. Bland leiren med en valgt væske i en 1: 1 proporsjon og påfør den på ansiktet ditt. La den sitte i rundt 10 minutter. Etter å ha skylt den ut, bruk en toner og en fuktighetskrem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *